in ,

Ben Gurion’un Filistin Politikasi

Filistin topraklarında kurulması planlanan İsrail devletinin alt yapısının hazırlanması konusundaki incelememizin üçüncü kısmında Filistin politikasını ele alacağız.

Hem kendisi bir göçmen olarak gelen hem de 1910’lulu yillarla birlikte göçleri organize eden Ísrail Devleti’nin kurucusu ve ilanini gerçekleştiren David Ben Gurion Filistin’de Yahudiler için önemli görevler almiştir. Ísrail Devleti’nin hazirlik ve kuruluş safhalarında Filistin’in Yahudileştirilmesinde önemli faaliyetleri vardir Ben Gurion’a göre tek hedef ve ideal vardir. Hayatini adadiği Siyonist hedefi için Filistin’de Yahudi nüfusun artirılmasi ve Siyon’un gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Amaci için “bizim asil meselemiz göç ve göçmenler meselesidir”” demiştir.

Ben Gurion Filistin topragini “Yahudileştirme” planını kurmuş ve gerçekleştirmek için aktif olarak çalişmiştir. Yahudileştirilen toprakların gelecekte korunmasini da düşünmüş ve kendince hazirliklarda bulunmuştur. Bu amaca yönelik olarak Birinci Dünya Savaşi için    de 2 Kasim 1917’de Balfour Deklarasyonu’nun imzalanmasiyla, müttefik güçler arasinda kendi birliklerinin oluşturulmasi ve geliştirilmesini istemiştir. Böylelikle İsrail Devleti’nin askeri birliginin ilk hazirliklarıni saglanmiş olacaktir. Filistin’de Osmanli hâkimiyeti fiilî olarak 1917’de ingilizler tarafindan bitirilmiştir. Íngiltere Balfour Deklarasyonu’na ragmen Yahudilere kismen kisitlayici bir tutum izleyerek Filistin’e yahudi göçmen kotasi uygulamiştir. Ancak Ben Gurion  mevcut yönetimle çatişmayi bile göze alarak göçmenlerin gelişlerini saglamaya ve kisitlayici sistemi zorlamaya devam etmiştir. Göçlerle elde etmeye çaliştigi nüfus çoğunluğu sadece ülkenin Yahudi nüfusunu artirmakla kalmayacaktir. Artan nüfus ülkedeki işçi ihtiyacini karşilayarak işlenemeyen topraklar işlenir hale getirilecektir.

Ben Gurion’un Siyonist Liderliği

Ben Gurion  Siyonizmin ve Siyonist hedeflerin en etkin liderlerinden birisidir. Gerçekten yapmış olduğu çalışmalar ve verdiği beyanlarda Yahudi halkının korunması ve varlığının devamlı olması için var gücüyle çalıştığı görülmektedir. Nitekim hedeflerinin gerçekleştirilmesinde durum ve şartlara göre fikirlerini ve eylemlerini değiştirebilmiştir. Çevresindekileri de kendi doğru bildikleri hususlarda ikna etmiş ve bütün çalışmalarını Yahudilik için yapmıştır. Ben Gurion derneklerde, cemiyetlerde ve partilerde aktif ve etkin görevler almıştır. Sosyalist Siyonizm örgütü, İsrail Devleti’nin kurulmasıyla ilgili çalışma ve faaliyetlerde oldukça etkin olan Dünya Siyonist Örgütü’nün içinde hâkim duruma geçmiştir.

Diğer taraftan kurulacak olan İsrail Devleti’yle ilgili düşünceleri de vardır. Bu devlet, Yahudileri korurken Yahudi olmayanlara modern dünya değerlerine göre farkli bir yapı oluşturulabilecektir.. Ben-Gurion, 1917 yilinda Yahudilerin İngiliz Ordusuna katılmalarını istemekte ve bu konuda Yahudileri teşvik etmekteydi. íngilizler Yahudileri bir taraftan kullanmakta iken diger taraftan Yahudilere verdigi sözlerin aleyhine olarak Yahudi göçünü engellemeye çalişmaktaydı. Bu sırada Ben Gurion ise, başta Avrupa Yahudileri olmak üzere pek çok yerden Yahudilerin yasal olmayan yollarla Filistin’e göc etmelerini teşvik edip gerekli çalişmaları saglamaktaydi. Yahudi íşci Federasyonu olan Histadrut (1920) ve Sosyalist Siyonist Hareketin silahli gücü olan Haganah İsrail Devleti’ni kuran iki önemli örgüttür. Ben Gurion her iki örgütte de aktif olarak çalişan ve kurucu olan önemli bir liderdir. Bu örgütler vasitasiyla ingiltere Filistin’de sıkıştırılmış ve güvenlik bakimindan pek çok zorluklarla karşi karşiya birakilmiştir. II. Dünya savaşımdan galip devletler safinda çikmasina ragmen ingiltere ekonomik bakimdan zayiflamiştir. İsrail kendisinde yeterli gücü buldugunu düşündügü sirada, içten ve diştan aldigi desteklerle 14 Mayis 1948’de devletini ilan etmiştir.

What do you think?

0 Beğeni
Upvote Downvote

Bir cevap yazın