in

Beynimizin sınırları

7.5 kiloluk bir beyne sahip olan fil ile birkaç miligramlık beyne sahip olan arı arasında bir fark olduğu söylenenilinir mi? Birçok özellik bakımından benzer olmasına karşın insan beynini diğer memelileden farklı kılan nedir? Beynimiz gelişimi sürdürecek mi? Yoksa fiziksel sınırlara toslamış durumda mı? Teknolojik gelişimimiz ve sosyal iletişimimiz daha zeki bireylerin ortaya çıkmasınaengel mi oluyor?

Beynimiz elektriksel ve kimyasal yöntemlerle vücudun tüm işlevlerini yönetiyor.İnsan beyni bilinen en iyi görüntü ve ses işletme makinesi.Bundan da öte,bilinç ve zeka denen kavramlar beynin ürünü.Onun sayesinde düşünebilir,akıl yürütebilir ve karar verebiliriz.Eğer beynimizi bilgisayar olarak görürsek,zeka yazılım olur bu durumda.Tabi bu durumda donanım ne kadar iyiyse yazılımda o kadar iyi olacaktır.

Zeka, canlıların doğa karşısında sorunları çözme başarısı olarak görülsede bu anlaşılması kolay bir kavram değildir.İnsanlar soruları çözerek,birbiri arasındaki zeka farkını anlayabilir.

Beynin büyüklüğü ile zeka arasında bir bağlantı yoktur.Mesela, bir arı bizim yapamayacağımız bir çok karmaşık olayı yapabilir.Uçabilir,karmaşık coğrafyalarda yolunu bulabilir,koloninin diğer bireylerle sosyal iletişimini yönetebilir ve yaşamını sürdürebilmek için tüm gereksinimlerini karşılayabilir.Yani küçücük beyni ile birçok karmaşık olayı yapabiliyor. Eğer herşey büyüklüğü ile alakalı olsaydı,bir fil karadaki en zeki canlı olurdu.Bunun nedeni nedir?

Çünkü filler büyük olduğu için,beyni sinirleri yönetmede güçlük çeker.Şöyle düşünün, çok az bir beygir gücüne sahip motoru yüklü bir tıra koyarsanız tır ne kadar yük taşıyıp ileryebilirse bu olayda aynı bu şekildedir.Beynin büyüklüğü vücut ile doğru orantılıdır.

Beyin en çok iletişim için enerji harcar.Bir insanın beyin kabuğundan kullanılan enerjinin %80’inden iletişim faaliyetleri sorumludur.Beyin büyüklüğü arttıkça sinir hücreleri arasındaki bağlantıların sağlanması da çeşitli nedenlerle zorlaşır.Sinirler tıpkı telefon telleri gibi birbirine bağlantılıdır. Beynimiz büyüdükçe belli bölümler belli görevleri üstlenir bu sebepten ötürü,birimiz konuşma üzerine uzmanlaşmışken bir başka kişi yüz tanıma üzerine uzmanlaşmıştır. Beynin bir tarafa yönelik uzmanlaşması zeka ürünü olarak görülmesine rağmen araştırmalar bunun böyle olmadığını göstermiştir.

What do you think?

1 Beğeni
Upvote Downvote
Kahverengi Yazar

Written by Yakup Udül

Keyifli okumalar..

Bir cevap yazın