in

Enstrüman Çal Hayatın Değişsin

İnsanlar binlerce yıl mağaralarda, ormanlarda yaşam sürmüş vahşi doğanın en tehlikeli hallerini yaşamış ama bir o kadarda örgütlenerek birçok problemin üstesinden gelmeyi başarmış canlılardır. İnsandaki bu ivmelenerek yükselen zeka insanı diğer canlılardan ayırmaya başlamış ve insan artık vahşi doğadan uzaklaşmıştır. Tarıma başlamak, dayanıklı evler inşa etmek, kalabalık gezmek gibi faaliyetler insanın sosyal yaşamına da bambaşka bir renk katmaya başlamıştır. İnsan artık vahşi bir canlı değildi ama genlerinde binlerce yıllık alışkanlıklar bulunuyordu. Kendini korumak ve beslenmek için gelişmiş şiddet dürtüsü insanların genetik haritasının çok büyük bir bölümünde bulunuyordu. Hikayemiz şimdi başlıyor. Besin bulmanın kolaylaştığı ve insanın çok daha sosyal olduğu bu ortamda atalarımız artık daha fazla düşünmeye,üretmeye başladılar. Sanatı ve sporu bulan insan doğanın gidişatına olumlu darbeyi vuran en harika eylemi gerçekleştirmiş oldu. Spor ve sanatla ilgilenmenin şiddet dürtüsünü bastırması ve bunun süreklilik kazanması bugün insanı çok başka bir canlı yaptı. Sanatın insan üzerindeki yegane başarısı budur. Sanat değince akla resim,heykel,müzik,tiyatro gelir ben ise bu yazımda size müzikten ve enstrüman çalmanın faydalarından bahsetmek istiyorum. Doğadan gelen her sesin belli bir frekansı vardır bu frekanslara göre de bu sesler isim alır o isimlere de nota denir. Yedi tane nota vardır bunlar do re mi fa sol la si idi. Bu notalar arasındaki belli aralıklar ile bugün müzik buralara kadar gelmiştir. Bu sesleri düzgün çıkartmaya yarayan ve müzik yapmanı sağlayan aletlerde enstrümanlardır.
İnsanlar enstrüman çalıp çaldıklarının notalarını yazarak muazzam bir miras bırakmışlardır ve günümüzde bu miras müziği buralara kadar getirmiştir. Çok uzattığımın farkındayım ama kısa kesmiş halim çünkü enstrümanın faydalarını anlamak için bu işin ilişkisine çıkış noktasına kadar inilmesi gerektiğine inanıyorum. Enstrüman çalmak insanın zekasını geliştirir,yaşam kalitesini arttırır,sosyalleşmesine faydalı olur,sanat hakkında daha bilinçli bir birey olmasını sağlar. Bu gelişimlerin mantıklı ve gerçek açıklamaları vardır çünkü müzik yapmak notaların yerini belirleme sanatıdır. Elimizde 7 tane nota var bunları neye göre sıralarız da bu müzik olur. Müziğin bir matematiği ve formülleri vardır. Bu formüller tarzını belirleyebilir elimizdeki matematik ise ideal müzik yapmamızda başrol oynar. İşte müzik yapmak nerede hangi ölçüyü,hangi formülü,hangi armoniyi kullanman gerektiğine karar verme sanatıdır. Bunun sudoku çözmekten bir farkı yoktur. Aynı sırada ve aynı karede aynı sayıların olmaması gerektiğini bilirsin ve sayılarını ona göre yerleştirirsin o sıra içinde kafanda yüzlerce deneme yanılma odaklı hesaplar yaparsın ve en doğrusuna karar verirsin. Bazen başarısız olduğunu anlarsın geri dönüp sayıyı düzeltirsin. Beynini çalıştıran bu bulmaca oyunu ile müzik yapmak hemen hemen aynı mantıkta ilerler. Enstrüman çalmanın eğitimi ise asıl bizi geliştiren şeydir çünkü bilgiyi alıp uyguladığın bir derstir. Sana teori dersi verilir ve sen o an uygularsın. Bunu defalarca yapıp pratiğini de yaparsın ve yeni derste yeni bir bilgi edinirsin. Dersler ilerledikçe artık bilgilerinden sentezler yapmaya başlarsın ve bol bol egzersizler yaparak gelişmeye devam edersin. Dersler içinde her zaman ölçü,armoni gibi dikkat ettiğin matematiksel işlemler vardır. Bu işlemleri sürekli gerçekleştirmek ve bol bol tekrar yapmak bilginin kalıcılığını ve kullanılabilirliğini arttırır.
Bu harika süreçte aslında eğitimin ne olduğunu anlıyorsun. Ezberci eğitimin ne olduğunu anlıyorsun. Öğrendiğin bir bilginin ne işe yaradığını bilerek onu öğreniyorsun. Her bilginin her yerde kullanılmaması gerektiğini öğrenip nerede ne yapman gerektiğini geliştiren bir mekanizma sistemin kuruluyor. Bu süreçten sonra artık öğrenmek istediğiniz bir şeyi nasıl öğrenebileceğinizi biliyorsunuzdur. Enstrüman öğrenmek için geçtiğiniz her yolu uyguladığınızda çok daha kalıcı ve verimli öğrendiğinizi göreceksiniz hem de çok daha kısa bir sürede.Yeni bir dil ya da yeni bir bilim dalında uzmanlaşmak için yapmanız gerekenler ile aynıdır. Bunları bilmek için enstrüman çalmak şart mıydı ? Şart değildi ama okullarda öğrendiğimiz gibi bir şeyi öğrenme alışkanlığımızı kırmak için enstrüman öğrenmek bence en faydalı yöntemlerden bir tanesi. Bir enstrüman çalarak çok fazla şey öğrenebilir kendinizi gerçekten geliştirebilirsiniz. Alacağınız sanatsal hazlar sizleri mutlu edecektir. Sevdiğiniz insanlara bir şeyler çalmak bile sizleri mutlu ve üretken hissettirecektir. İnsan ürettiği kadar vardır. Hayatınızın olumlu yönde değişmesi için hiç radikal bir karar almamışsanız eğer mutlaka enstrüman araştırmalarına başlayın !

What do you think?

1 Beğeni
Upvote Downvote
Okur

Written by Deniz Sarıgüzel

Ege Üniversitesi'nin kimya bölümünde okuyorum aynı zamanda yıllardır müzisyenlik ve gitar öğretmenliği yapıyorum. En ufak bilimsel bir verinin bile insanın hayatını değiştirebileceğine eminim. Müzik,İngilizce,matematik,fizik gibi dillerin öğrenilmesinin yaşam kalitesine katacağı muazzam farkın bilincindeyim. Bu yüzden burda yazı yazarak kendimi geliştirmek, yazdıkça öğrenmek ve sizlere bir şey katmak için can atıyorum.

Bir cevap yazın