in

Finlandiya’da öğretmenlik mesleğine bakış

“Finlandiya eğitim sisteminden alınması gereken 4 temel ders” serimin son iki başlığını da sizlere ulaştırmış bulunuyorum ve yazımın sonunda bulunan Genel bir bakış kısmını okumayı unutmamanızı tavsiye ediyorum.

Finlandiya’da öğretmenlik mesleğine bakış

Finlandiya eğitim sisteminin başarısında toplumun öğretmenlik mesleğine bakışının etkisi kaçınılmazdır.Toplumun her kesiminden insan öğretmenlerin bilgi ve tecrübesine güvenir.Dolaylı olarak aynı güveni okullara da duyarlar.Fin toplumunun eğitime ve gençlerin gelişimine verdiği önem, öğretmenlik mesleğinin bulunduğu konuma gelmesinde etkili olmuştur.Öğretmenlerin statüleri ve gelir seviyeleri, sıkı bir eleme aşaması ve eğitim hayatından geçmesine ve yukarıda saydığım nedenlere bağlı olarak oldukça yüksektir.

Öğretmenler eğitim verdikleri sürede eğitim verme biçimleri bakımından kısıtlanmazlar.Ulusal müfredat ışığında her öğretmen istediği kitaptan dersini işleyebilme hakkına sahiptir.Ayrıca Finlandiya’da öğretmenleri denetleyen herhangi bir komisyon yoktur.Yapılan araştırma ve anketlerde öğretmenlerin mesleklerini severek yaptıkları ve ailelerin okullardan ve öğretmenlerden memnuniyeti gözlenmiştir.

Türkiye için yapılabilecek yorum ise şahsım adına şöyledir:Öğretmenlik bir zamanların tatili bol diye ya da “hiçbir şey olamazsam öğretmen olurum” denilerek seçilen bir meslek konumundan , “sakın tercihlerde öğretmenlik yazma atanamazsın” konumuna gelmiştir.

Öğretmen olduktan sonra sürdürülen eğitimler

İnsan hangi meslek dalında hizmet verirse versin kendini geliştirme ihtiyacı duyar.Çünkü hızlı değişen dünyamızda bilginin aktarımı,yayılması veya bir alanda kullanılan teknik ve teknoloji de aynı oranda hıza sahip.Finlandiya hızla değişen bu dünyada öğretmenlerin kendilerini sürekli geliştirmelerini sağlamak için öğretmenlere yönelik eğitimlere önem gösteriyor.Çoğu üniversitede açılan yaz okulları,öğretmen birlikleri ya da özel enstitüler sayesinde öğretmenlere eğitimler veriliyor.Bu eğitimlerin çoğu ücretsiz olmakla birlikte ücretli ise çalıştığı okul tarafından karşılanıyor.Hızla değişen dünyamızda Türkiye’deki öğretmenlerimizin de kendilerini eksik hissettikleri ya da geliştirmek istedikleri yönler olduğunu düşünüyorum.Buna bağlı olarak ülkemizde de buna benzer uygulamalar yapılabilir.

Genel bir bakış

Yorumlarımı her başlık altında konusuna bağlı kalarak belirttim fakat genel olarak birkaç şey söyleme ihtiyacı duydum.Ben bu araştırmayı Finlandiya eğitim sistemini övmek için ya da ülkemizin sistemini yerin dibine sokmak amacıyla yapmadım.Yazılarımdan da anlayabileceğiniz gibi ağır ve gereksiz eleştiriden kaçınıp sadece alınması tavsiye edilen temel derslere odaklandım. Finlandiya’daki eğitim sisteminin ülkemize tamamen kopyalanması mümkün olmamakla birlikte önerilen bir yöntem olduğunu da düşünmüyorum ve bunun taraftarı da değilim.Her ülkenin kendine has özellikleri vardır ve her ülkenin kendine has bir eğitim sistemi olması gerektiğine inanıyorum.Ama belirttiğim gibi ben sadece iyi bir eğitim sisteminin temelinde yatan birkaç faktörü ele alarak anlattım.Önemli olan, bu faktörleri ülkemizin yapısını ve bulunduğu şartları göze alarak en uygun şekilde uygulayabilmektir.Çünkü söylenmesi kolay gelen bazı şeyleri uygulamakta sıkıntılar yaşanabiliyor.Bunu en başta,Finlandiya nüfusunun(5,482 milyon (2015)) üç katı kadar öğrencimiz olduğunu hesapladığımda anladım.Düşündüklerimi güzel bir şekilde aktarabildiysem ne mutlu bana.Başka yazılarda görüşmek üzere…

Kaynakça

  • Eraslan, A. (2009). Finlandiya’nın PISA’ daki Başarısının Nedenleri: Türkiye için  alınacak dersler.
  • Sahlberg, P. (2007). Education policies for raising student learning: the Finnish approach. Journal of Education Policy
  • Malaty, G. (2006). What are the Reasons Behind the Success of Finland in PISA? Gazette des Mathematiciens.
  • Simola, H., & Hakala, K. (2001). School professionals talk about educational change-interviews with Finnish school level actors on educational governance and social inclusion/exclusion, in: S. Lindblad & T. Popkewitz S. (Eds), Listening to education actors on governance and social integration and exclusion.

What do you think?

0 Beğeni
Upvote Downvote
Okur

Written by Mustafa Doğan

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İnşaat Mühendisliği öğrencisi.İzmir'de yaşıyor.Teknolojiye,bilime ve yeniliğe ilgili olduğu kadar eğitim ve ekonomi bilimi hakkında da yazılar okuyan biri.Çoğu zamanını idealar dünyasında ülkesi için her alanda politikalar üreterek geçiren genç bir hayalperest.

Bir cevap yazın

yorumlar

  1. Öncelikle güzel yorumlarınız ve desteğiniz için çok teşekkür ederim.Bende harekete geçilmesinden yanayım tabi ki ama benim söylediklerimi birçok eğitim bilimci insan televizyonlarda söylüyor.Öncelikle bu insanları duymak, bir kere olsun kulak vermek siyasiler için bu kadar mı zor bilmiyorum.Onların kulak asılmadığı ülkede biz ne kadar sesimizi duyururuz emin değilim.Duyursakta onlar duymak ister mi onu da bilmiyorum 🙂 O yüzden şu an için bi fikrim yok ama sizin veya diğer arkadaşların fikirleri varsa destek olmaya hazırım.Teşekkürler