in

Matematiği herkes yapabilir! #bölüm1

Kendinize İNANIN!

Arkadaşlar, hayatımızda kötü olaylar veya kötü alışkanlıklarımız olur. Gerek aileden gerekse çevremizden dolayı birçok kez sıkıntıya düşeriz. Bu durum ister istemez derslerimizi etkiliyor. 7. ve 8. sınıfta acayip tembeldim. Sınıf öğretmenimden(tarih) her gün azar işitirdim benden bir şey olmayacağımı söylerdi hep.

OKS(orta öğretim kurumlar sınavı)  vardı bizim zamanımızda. Ne yazık ki tek test sorusu çözmeden girdim sınava ve 255 gibi kötü bir puan aldım. Kimse yoktu etrafımda, sadece  bir işe yaramadığımı söyleyen sınıf hocam vardı. Neyse sonra düz liseye girdim. O zamanlar online oyun  bağımlısıydım. Bu bağımlılık kafamı o kadar bulandırıyordu ki hiçbir şeye vakit ayıramıyordum. Lise 1 de sınıfta kalma tehlikesi geçirdim matematiğim 0’idi. Lise 2 ye geçtim, düz lise olduğu için kimse ilgilenmiyordu.

Biliyorsunuz lise 2 ye geçerken seçeceğimiz bölümler belirleniyor. O zamanlar sayısal istemiştim, müdür yardımcısı yapamayacağımı ön görüp beni TM’ye (eşit ağırlık) bölümüne yönlendirdi. Derslerim Lise 2’de de  kötüydü . Dersleri o kadar sevmiyordum ki, geleceğimi hiç düşünmüyordum. Bu arada online oyun oynamaya devam ediyorum.

Neyse bir gün sınıfta arkadaşla konuşurken filmlerden konu açıldı. Dedi ki; “Akıl oyunları filmini izle matematiği seversin”. Tabi ilk etapta bu öneriyi dikkate almadım. Bir film ne kadar değiştirebilir ki insanın hayatını? O zamanlar okulun karşısında film satan dükkan vardı. Gittim filmi aldım.

Bir ara evde tek kaldığım zamanda filmi izleyeyim dedim. Arkadaşlar nedendir bilinmez ne izlersem çok etkilenirim. Küçüklüğümden beri böyleyimdir. Biraz hayalperestim. Filmi izledim sonrasında cidden tüm samimiyetimle söylüyorum matematiğe karşı ilgim oluştu. İlk yaptığım şey filmi başa alıp tekrar izlemek oldu.

Derslerim yine kötü matematikten bir şey anlamıyordum. Ama içimde bilmediğim bir heves uyanmıştı. Derste öylesine sayılar yazıp aralarında işlemler yapıyordum. Toplama-çıkarma vs. oturup 1 3 52 623 gibi sayılar yazıp bu sayılar arasında bir şeyler yapıyordum. Dersler öyle böyle geçiyordu. Lise 2’de karnem çok kötü geldi ve ben yine matematikten bir şey anlamıyordum.

Lise 3’e geçince babam “dershaneye yazdıralım seni” dedi.Bu arada ilk dershaneye gidiyordum.. Neyse dershane başladı derken. Dershane hocamız 20 soruluk bir test verdi ve evde yapın dedi. MATEMATİK BİLGİM 0!

Eve gittim,ortamı hazırladım. Oturdum, testi önüme koydum. Çok iyi hatırlıyorum. İlk soruyla karşılaştım, yahu kalem oynatamıyorum. Nasıl kızdım kendime, hayatıma, yaşadıklarıma o kadar kızdım ki beceriksiz diyen hoca canlandı gözümde, o hırsla yapmaya çalıştım, zar zor 20 testi bitirdim. Cevapları kontrol ettim 20 de 2 soru bilmişim. O an sinirim 2 kat daha arttı, yanlış olan soruyu çözmeye başladım, bakın arkadaşlar, tam tamına 37 dk boyunca o karmaşık sayılar sorusunu çözmek için uğraştım 37 dk. İşin sonunda  önümde açılmış 3 konu anlatım kitabı, karalanmış 2 sayfa saman kağıdı… (mutlaka saman kağıdı alın kalem üzerinde yağ gibi akıyor,sorular çok keyifli çözülüyor.) 37 dk sonunda ne mi oldu soruyu çözebildim. Öfkemi, sinirimi dizginlemiş hevesimi 2 katına çıkarmıştım. Geçen 37 dk hayatımın dönüm noktasıydı

37 DK ARKADAŞLAR BUNU UNUTMAYIN!

Artık o kadar yorulmuştum ki, beynim ilk defa çalışıyormuş gibi hissediyordum. Ara verdim, sonra tekrar başladım tam 4 gün boyunca 20 soruyu doğru yapmaya çalıştım. Sadece 20 soruyla karmaşık sayıların temel taşını oturttum.

Matematik ipe benzer ufak bir noktasından tutarsanız gerisini çekerseniz!

Beni matematiğe başlatan akıl oyunları filmi oldu devam ettiren ise Akın Alıcı‘ya ait hayata yön veren öyküler adlı oldu. Kitap o kadar gaz veriyor ki hiçbir öğretmenim bu kadar istek uyandıramamıştı. Mutlaka ama mutlaka okuyun.

Sonraki günler yavaş yavaş diğer konularında temelini atmaya başlamıştım. Tabii ki lise 3 olduğumdan mat2 konularına ağırlık verdim o sene. İşin ilginç yanı kafam o kadar değişik hal aldı ki bu kadar uzun süre soru çözmem hayatımı birçok yönden değiştirdi. Olaylara bakış açım çok farklı yönde değişti.

O kadar aç oluyordum ki matematiğe, hiç anlamasam bile teorileri inceliyordum.

İnsanın kendisine inanması gerek.

Sıfır sessizlikte matematikle sabahlıyordum. Bir soru üzerinde 45 dk düşünüyordum. Yapamadığım soruların üzerini kalemle paramparça ediyordum. Birinin önerisi üzerine bu alışkanlığımı değiştirdim.

Maket bıçağı al, çözemediğin soruların etrafından kes, cüzdanına koy götür hocaya sor. Kitabı yanında boşuna hamallık yapma. Öneri hem zevkli hem de o kadar pratikti ki, o soruları altın gibi yanımda taşıyordum. Bazı favori sorularım vardı, dosyama koyardım ara ara çözerdim.

Lise 3’de YGS denemelerine giriyorduk. Dershanedeki tarih öğretmenim aynı zamanda rehber hocamdı. Kendisi çok kral adamdı çok iyiliği dokundu,motivasyon açısından.

İşin ilginç tarafı 8. sınıftaki beni derslerden soğutan, hayattan bezdiren hocam tarih öğretmeniydi, lisede beni derslere bağlayan  ve bugün buralarda olmamı sağlayan hocam da tarih öğretmeni.

İnanılmaz hırs doluydum.O dershaneden sevdiğim kişiler başka dershaneye gitmemi söylediler, 2 farklı dershane 2 farklı soru tipi dediler ben de öyle yaptım.

Lise 4’e geçtim.Lise 4’de gelmeden yaz tatilinde YGS matematiğini iyice sağlamlaştırdım. Sonra gittim ufak bir dvd oynatıcısı aldım. Flash belleğe matematik dersi videoları yükledim, o ufak dvd oynatıcısından izleye izleye dershanedeki konulardan çok daha sonrasına çalışıyordum. Neden bilgisayardan çalışmadın derseniz, kesinlikle çalışmayın bilgisayardan, çok sıkıntılı konsantre olmanızı büyük ölçüde etkiler.

O 100 TL’lik dvd oynatıcısı bana binlerce TL  değerinde özel matematik dersinin karşılığını verdi.

Dönüp geçmiş yıllara baktığım zaman oynadığım oyunların, başıboş gezmelerin ne kadar gereksiz olduğunun farkına vardım.

Lise 4’de sahafa gittim kitaplığımı Fransız edebiyatından en iyi Türk yazarlarına kadar kitaplarla doldurdum, hepsi ikinci el kitaplardı. Onlarla edebi bilgimi geliştirdim. Lise 4 ikinci dönemde artık hazırdım. Derslere verdiğim zamanı yarıya indirdim. Denemelere yüklendim paso deneme çözüyordum. Denemesine girmediğim dershane kalmadı şehirde. Gidin arkadaşlar dolaşın gözünüzü açın sürekli öğrenin. Kendi kendinizle konuşun sesli konuşun, nerede hata yaptığınızı bulun, istek uyandırın ve yapın.

Matematik çalışırken yapılacak şeyler ;

  • Her ders çalışmasında olduğu gibi ortalıkta dikkatiniz dağıtacak eşyalar olmamalı.
  • Kendinizi  motive etmelisiniz, eğer edemiyorsanız; sizi motive edecek kitaplar, filmler, arkadaşlar, rehber hocası,eğitici bir video vb. şeylere ihtiyacınız olmalı.
  • Unutmayın matematiği yapmak kolay, matematiği sevmek zor. Seven zaten yapar.
  • Bir soru üzerinde çok düşünün, ancak kendinizde stres yaratmayın.
  • Kimse salak değildir, sadece bakış açısını değiştirmelidir.
  • Sorulardan korkmayın, birçok kişi daha soruya başlamadan, yapamayacağım diyerek çözmekten vazgeçiyor. Kim bilir o soruyu çözseydi veya çözmeye çalışsaydı neleri öğrenecekti. Siz siz olun hiçbir sorudan korkmayın. Çözün, karalayın, yırtın, uğraşın, akışına bırakın.
  • Çözemediğiniz soruları çözdürmeye giderken kitapları yanınızda götürmeyin, biraz farklı olun. Maket bıçağı vb. kesici aletle soruyu düzgünce kesin,öyle hocaya götürün.

Avantajları;

-Birçok farklı kitapta sorular varsa,o kitapların hepsini götürmek zorunda kalmazsınız.

-Soruyu yapamayınca onu kesme düşüncesi sizi stresten uzak tutacak.

-Soruları tekrar tekrar çıkarıp çözebilme imkanı sunacak.

-Hocanın yanına gittiğinizde soruyu bulma arayışınız olmayacak.

-Soruların çözümü aklınızda, farklı method uyguladığınız için daha kolay kalacak.

  • Kullanacağınız kaynakları masanın arkasına koyun.Ders çalışırken yığın kitapları sizi zihnen yoracak,bıkkınlık verecektir.Onları ders çalışırken göremeyeceğiniz yere koyun.Kısacası masada sadece kalem+çalışacağınız dersin kaynakları başka bir şey olmasın.
  • Bilgisayar alışkanlığınız varsa ya tamamen kurtulun ya da olabilecek en düşük seviyeye indirin.Telefon sahibi olmayın.Telefonu çalışırken yanınızda tutmayın.Mecburen telefon bulunması gerekiyorsa,o zaman sadece arama yapabileceğiniz bir cihaz olsun.
  • 1 yıl gibi bir çalışmanın size ömrünüzün diğer kalan yıllarını nasıl etkileyeceğini düşünün bunun bilincinde çalışın.
  • Sorular üzerinde çok zaman harcayın.

 Sonraki yazılar;

  1. Matematiğe nasıl çalışılır?
  2. Soruyu çözemediğiniz zaman kaynak arama yöntemleri
  3. Başımdan geçen güzel bir o kadar komik olaylar..
  4. Peki siz anlattıklarımı yaparsanız neler mi olacak?
  5. Sizden gelen soruları cevapladım.

Yeni yazılarımdan haberdar olmak için, mornota’ya kayıt olup, beni takip edebilirsiniz.

What do you think?

2 Beğeni
Upvote Downvote
Kahverengi Yazar

Written by Yakup Udül

Keyifli okumalar..

Bir cevap yazın

yorumlar