in

Yeni Öğrenmeye Başladığım Köklü Dil: ”RUSÇA”

3 ay önce yeni bir dil öğrenmek amacı ile Rusça kursuna kayıt olmaya karar verdim. Bu konu hakkında yazılmış bir çok blog sayfasını okudum. Oralarda yazanın aksine kendimi denemek ve böyle bir deneyime hiç olmazsa günümüz tabiri ile ”derdimi anlatacak kadar” bir Rusça bilgisine sahip olmak istedim. Bu gün ise buradan sizlere bir kaç pratik bilgi ve deneyimlerimi aktarıyorum.

Rusça grammeri ve alfabesi hakkında;

Eğer matematik ile aranız iyiyse bu dili çok seveceğinizi düşünüyorum. Bir çok istisnası olmasına rağmen genel kuralları mevcuttur. Örnek vermek gerekirse, bütün kelimelerin bir cinsiyeti vardır. Erkek, kız ve ara kelimeler olarak ayrılır. bütün grammer bu ayrımın üzerinedir. Çekimler ve haller genelde benzerdir. toparlamak gerekirse adeta bir matematik formülü gibidir. Alfabesini ben 1. günün sonunda çözdüm eğer üzerine ilgi gösterip kafanızda kodlamayı başarabilirseniz sizlerinde kolaylıkla çözeceğinize inanıyorum.

Türkçe ile benzer ve farklı yönleri;

Rusça’da Türkçe gibi sondan eklemeli bir dildir ( ufak istisnaları olmakla birlikte). Telefon,metro,divan vb. bir çok ortak kelime vardır. bunların yanı sıra kültür farklılığından kaynaklanan gramerde zorlanmalar olacaktır. Örneğin, benim adım Sezai cümlesini Rusça kalıp olarak genelde ”beni Sezai diye çağırırlar” şeklinde veya yazı yazmaktan hoşlanırım cümlesi, ”yazı yazmak bana hoş geliyor” şeklinde kullanırlar. İnşallah, maşallah, geçmiş olsun gibi terimlere rastlamanız pek mümkün değildir. Bir kelime ile birden çok şeyi sorabilirsiniz ve istediğiniz cevabı alana dek aynı soruyu sormanız gerekir.

Sence Kursa Başlamalı Mıyım Diye Soracak Olursanız;

Şayet düzenli olarak günde ayıracağınız 30 dakikanız varsa, maddi imkanlarınız yeterli ise ve kaliteli bir öğretmen bulabiliyorsanız öğrenmenizin önüne hiç bir engel yok !

Kurs Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli?

Öncelikle anadili öğrenmek istediğiniz dil olan ve sizin anadilinize hakim bir öğretmen bulmanız gerekli, bunun için ücretsiz deneme dersleri almanızı tavsiye ederim. Kursunuz da telafi dersleri verilmesi konusuna dikkat etmelisiniz, çünkü acil durumlarınız çıkabilir. Anlaşılabilen ve kullanışlı kitap kullanıp kullanmadığını araştırarak karar vermeniz sizler için daha sağlıklı olur. Sınıfınızın öğrenci profilini kayıt olmadan incelemeniz ve yaşıtlarınızla aynı sınıfta olmanız bir avantaj olacaktır. Son olarak kurumsal bir kurs ile anlaşmanız oldukça önemli, mümkünse referanslarını öğrenmeniz kursun hedefleriniz ile kesişip kesişmediğini anlamanıza yardımcı olacaktır.

Yeni bir dil yolunda hepinize başarılar dilerim!

What do you think?

0 Beğeni
Upvote Downvote
Kırmızı Yazar

Written by Sezai AKIN

-Aşk ı Sezai ( İlk Kitap )
-Gazi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi
-Eğitim Danışmanı

Bir cevap yazın