in

Bir Kosovalının Gözünden Birleşmiş Milletler ve İnsani Müdahaleleri -2-

Yazı dizimizin ikinci kısmında bu sefer ortaya çıkan durumun nasıl müdahaleye hazır hale getirildiğini irdelemeye ve anlamaya çalışacağız.

Taraflar arasında yapılan görüşmelerde bir çözüme ulaşılamamış ve tarafların yeniden bir araya gelmesi kararlaştırılmıştır. Yapılan görüşmelerde de taraflar arasında bir sonuca ulaşılamamış buna rağmen Kosovalı Arnavut temsilciler Temas Grubu’nca ortaya konulan barış planını imzalamışlardır. Sırpların barış planını imzalamaya yanaşmamaları üzerine taraflar arasındaki görüşmeler kesilmiştir. Görüşmelerin kesilmesinin ardından Sırp güçleri tarafından geçekleşebilecek saldırılara karşı binlerce Kosovalı Arnavut evlerini terk ederek komşu Arnavutluk’a ve Makedonya’ya göç etmeye başlamıştır.Sırplarla yapılan görüşmelerden bir sonuç çıkmayınca NATO Kuvvetleri 24 Mart 1999’da Sırbistan’a karşı hava operasyonlarına başlamıştır.

NATO tarafından Yugoslav Federal Cumhuriyeti’ne karşı başlatılan ve Müttefik Güç Operasyonu adı verilen hava harekâtı Sırp hava savunmasını ve askeri yapılarını hedef almış Kosovalı Arnavutların güvenliğinin sağlanmasını ön planda tutmuştur. Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Hollanda, İspanya, İngiltere ve ABD’nin aktif olarak katıldığı hava operasyonlarında Belçika, Danimarka, Norveç, Portekiz ve Türkiye savaş uçaklarını hazır bulundurmuştur. NATO hava operasyonunun başlamasının hemen ardından NATO Genel Sekreteri Havier Solana Arnavutluk, Bulgaristan, Makedonya, Romanya ve Slovenya başbakanlarına mektup göndererek Balkanlarda ortaya çıkan kriz karşısında güvenliklerinin NATO tarafından sağlanacağı güvencesi vermiştir.

NATO hava operasyonları devam ederken sorunun çözümüne yönelik diplomatik çabaların da arttığı gözlenmiştir. Kosova sorununu tartışmak üzere Almanya’nın Bonn kentinde bir araya gelen G–8 ülkeleri dış işleri bakanları savaşı sona erdirecek bir takım öneriler üzerinde görüş birliğine varmışlardır. Avrupa Birliği özel temsilcisi Finlandiya Devlet Başkanı Martti Ahtisaari ve Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin’in özel temsilcisi ViktorChernomyrdin’in, Yugoslav Devlet Başkanı Miloseviç ile yaptıkları görüşmelerin ardından, Yugoslav Parlamentosu’nun 3 Haziran’da ana hatları G–8 Dışişleri Bakanlarınca belirlenen planı kabul etmiş ve böylelikle bölgede çatışmalar sona ermiştir. BM Güvenlik Konseyi 10 Haziran 1999 tarihinde aldığı 1244 sayılı kararla Kosova’da çatışmaların sona erdiğini açıklamış ve istikrar ve güveni yeniden sağlanması için bölgeye çok uluslu bir askeri güç gönderilmesi kararını almıştır.

What do you think?

0 Beğeni
Upvote Downvote

Bir cevap yazın