in

Ortak değer kavramı

Sevgili okurlar bu yazımızda ortak değer kavramının ne olduğunu neleri içinde barındırdığı ve bu kavram neticesinde nasıl yaşanılması gerektiğini inceleyeceğiz.

Ortak değerler o toplumu bir arada tutan en önemli kavramlardır. Ortak değerleri olmayan toplumlar dağılmaya, kutuplaşmaya mecburdur.

Ortak değer kavramı içine birçok fonksiyon yerleştirilebilir.

Örneğin bir toplumun kültürü en önemli ortak değerlerden biridir.

Toplumun tarihi, yaşanmışlıkları onun ortak değerlerini oluşturur.

Kanımca millet kavramına da bu ortak değer üzerinden yaklaşmalıyız. Millet terimini aynı genetik yapıya sahip topluluklar şeklinde tanımlamak ortak değerleri kısırlaştırır. Oysa millet demek “kederde, tasada, mutlulukta aynı duygu ve düşünceye sahip olma güdüsü” demektir.

Toplumsal birlikten yoksun birlikteliklerde ortak değerlerde buluşmak yerine farklılıklar konu edinilir. Maalesef ki ülkemizde de etnik, dini, mezhepsel bölünmeler ortak değer kavramı üzerine mesai harcamamanın bir sonucudur.

323.1 milyon nüfusa sahip ABD’de herkes Amerikalıyım diyorsa bunun sebebi ortak değer üzerine uzlaşmanın olmasıdır.

Anayasalar da bir ortak değerdir.Toplumsal mutabakattır. Ülkemizde anayasalar sadece şuan değil baştan beri ortak değer ürünü değildir. 1982 Anayasası %90 üzeri evet ile kabul gördü. Ancak kim diyebilir 1982 Anayasası toplumsal mutabakat metnidir diye? Olmadığını 30 yılda 19 kez değişiklikle gündeme gelmesinden anlayabiliriz.

Ülkemizde ortak değerleri benimsemedikçe ve birini diğerinin önüne çıkarmaktan vazgeçilmedikçe toplumsal birlik, dayanışma ve ilerleme bir ütopyadan başka bir şey olamaz.

Kurtuluş Savaşı toplumsal mutabakatın en önemli örneğidir. Nitekim 15 Temmuz da bir topyekûn direnişin simgelerindendir.

Şunları mevzu etmekten vazgeçelim:

  • Atatürk mü? Fatih mi?
  • İslam mı? Laiklik mi?
  • 15 Temmuz mu? 29 Ekim mi?
  • Başörtülü mü? Başörtüsüz mü?
  • Türk mü? Kürt mü?
  • Alevi mi Sünni mi?

Sınırlı sayıda tuttuğum örnekleri pişirip pişirip gündeme getirmek topluma yarar sağlamıyor.

Ülkece bir olalım ve herkes ülke için var olan gücünü sarf etsin.

Büyük Önder M.Kemal ATATÜRK’ün dediği gibi “”Vatanını en çok sevengörevini en iyi yapandır.” diyelim ve ülke için, ortak değerlerimiz için çalışalım.

Herkesin elinde yapbozun bir parçası var. Hadi ortada buluşalım 🙂

 

What do you think?

1 Beğeni
Upvote Downvote
Okur

Written by Mornota

Bir cevap yazın

yorumlar

  1. Toplumların var olma çabasında önemli bir durak olduğu kanısındayım.Özelden genele doğru bir inceleme yapalım.Bir apartmanda bireylerin en önemli ortak değeri aynı binayı kullanmaktır.Buna komşuluk deriz.Bu ortak değer onları birçok konuda birleştirir.Komşuluk ortak değeri onlardaki hassasiyeti daha fazla uyandırır.Apartmanda komşuluk fonksiyonu dışında ortak kullanım unsurları da ortak değerlerin fonksiyonunu açıklamakta.Asansör 12 katlı bir apartmanın belki de en önemli ortak kullanım değeri. bozulduğunda tüm apartman etkilenir.Ve yahut su sistemindeki ufak arıza bile apartmanın derdi haline gelebilir.Neden ortak sorun? Çünkü ortak mekan yani ortak değer.Bu örnek çok basit ve küçük bir örnek.Bunu genellemeye kalktığımızda olayın neden daha önemli olduğu sonucuna varırız.Toplumlar birlikte hareket edebildiği ölçüde var olacaklar.Bu birliktelik robotik bir birliktelik değil. Farklılıkları bol olan ama aynı potada eritip ortak sonuca varmış toplumlar…Özellikle zor ve sıkıntılı dönemlerde bu toplumsal birlik, dayanışma daha önemli hale geliyor.Toplumsal birlik ve dayanışma da ortak değerlerin ürünü sayılabilir.Bence biraz da ortak değerin neler olabileceği konusu daha ağır basmakta.

  2. Ortak değerler tahdidi unsurlar değildir.Cansu dediğine katılmıyor değilim.Ancak ortak değerleri nitelendirmesek bile veya nitelendiremesek bile bunlar toplumun belkide insanlığın temel taşları.Bunların ortadan kalkması dahilinde toplumda birlikten bahsedemeyiz.Amerikada herkes belkide güçlü ve daha zengin Amerika üzerine hareket ediyor.Bunları daha derin incelemeler ve kaynaklar üzerinden incelemekte fayda var.

  3. 🙂 Bu konuda biraz işler karışıyor.Devlet bence güçsüzlerin en büyük güvencesi olma maksadıyla gündeme geldi.Toplumda barış,eşitlik dahi olsa mutlaka insanın bazı özellikleri ile (güçlü) bu özelliklere sahip olmayan diğer insanın üzerinde vesayet unsuru olabilir.İşte devlet burada toplumsal düzeni sağlayıcı,güçsüzü güçlüden koruyacak bir nitelikte görüyotum.Bugün bile dolmuşta mini etek giydiği için bir hadsiz tarafından darp edilen bayan devlet sistemi olmasa darp edildiği ile kalacaktı.