in

Başbakan Benazir Butto

Tarih kendini geçmişin değerleriyle yaratıp varlığını sürdürür. Anlamak ve yorumlamak isteyen insanlarda tarihin varlığına karşılık vermeye çalışır. Kimileri ilklerden başlayarak tarihin dehlizlerine inerken kimileri de bir parçasından tutup bir konu seçer ve seçtiği konu etrafında tarihi serüvene katılmak ister. Her iki durumda da tarihten bir nebze olsun insanların yararlandığını görmek mümkün. Bunun önemini belirttiğime göre nihayet yazımın asıl konusuna yani Başbakan Benazir Butto’yu anlatmaya başlayabilirim.

EbB3K7eWsAAKcRv

Benazir Butto, Pakistan’ın İlk Müslüman kadın başbakanıdır. 1953 yılında Pakistan’ın Karaçi bölgesinde dünyaya gözlerini açtı. Pakistan’ın en tanınmış kişilerinden biri olan Zülfikar Ali Butto’nun kızı olarak Pakistan siyasetinde önemli bir rol oynamıştı. Üniversite eğitimini Oxford Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde tamamlayıp sonrasında Harvard Üniversitesi’nde yüksek lisansa başlamıştı. Yüksek lisans yaptığı dönemde Hindistan Doğu Pakistan’a asker göndermişti. Hindistan’ın bu politikasından dolayı Babası Zülfikar Ali Butto, Batı Pakistan Savunma Bakanı olarak Birleşmiş Milletler ile temas kurmak için New York’a gitmek zorunda kalınca Benazir Butto, 1971 yılında Üniversiteyi bırakmak mecburiyetinde kaldı. Daha sonra tekrardan eğitimine devam edip Üniversiteyi bitirdikten sonra Ülkesi Pakistan’a geri döndü. Butto ailesi için zor dönemler başlıyordu. Zülfikar Ali Butto, adı yolsuzluk haberlerine karışan siyasetçi Ahmet Raza Kasuri’nin ölümüyle suçlandığı için tutuklanıp idam cezasına çarptırılmıştı. Zülfikar Ali Butto, idam edildikten sonra Butto ailesinin diğer üyelerine ev hapsi verildi. 1977 yılında gerçekleşen idamın ardından Benazir Butto’nun erkek kardeşi Şahnavaz da şüpheli bir şekilde Paris’te öldürüldü. Benazir Butto 1984 yılına kadar ev hapsinde tutuldu. O yıl içinde yurt dışına çıkış yasağı kaldırıldıktan sonra İngiltereye taşındı. Artık onun için sürgün hayatı başlamıştı.

unnamed

Zülfikar Ali Butto

İngiltere’de sürgün hayatı yaşayan Benazir Butto, belli bir süre sonra babasının partisi olan Pakistan Halk Partisi’nin liderliğini yapmaya başladı. Yıl 1987 olduğunda çimento fabrikatörü ünlü Asıf Ali Serdari ile evlendi ve üç çocuğu dünyaya geldi.

Zaman 1988 yılını gösterdiğinde Pakistan’da yapılan seçimle Benazir Butto, iktidara geldi ve ülke tarihinin ilk kadın başbakanı oldu. Ama iktidarlık serüveni uzun sürmedi. Nitekim hakkındaki yolsuzluk suçlamaları nedeniyle askeri güçler tarafından kurduğu hükümet devrildi. Kim bilir belki de hiç yolsuzluk yapmamasına rağmen kendisi hakkındaki suçlamalar onun iktidardan düşmesi için bir gerekçe olarak sunulmuştur.

Takvim yaprakları 1993 yılına geldiğinde tekrar bir seçim yaşanıp bu seçim sonucunda da yeniden başbakan seçilmiştir. Ama bu sefer devlet başkanı Faruk Leghari tarafından düşürüldü. Gerekçe yine yolsuzluk suçlamalarıydı. Benazir, darbelerle devrilse de hakkında herhangi bir suç teşkil edecek dosya bulunamadı.

Erkek egemen zihniyetinin hüküm sürdüğü siyasette her zaman mücadele edebilmiştir. Onun bu özelliği Pakistan kadınlarına ilham vermiştir. Pakistan halkı için unutulmaz bir kadın liderdir. 1999 yılında ise Pervez Müşerref’in önderliğindeki askeri darbe sonrası Ülkesini terk etmesi için çaba sarf edildi. Bu çaba karşılık buldu ve Benazir, Birleşik Arap Emirlikleri’ne giderek Dubai’ye yerleşti. Bir kez daha onun için sürgün hayatı başlamış oldu. Ama bütün bu olanlara rağmen amacından vazgeçmeyecekti. Yeniden ülkesine dönecekti.

Tarih 2007 yılına uzandığı dönemde tekrar bir seçim yapılacaktı. Demokrasiye inancını kaybetmeyen Benazir Butto, Pakistan’a dönüş kararı aldı. Ama El Kaide’nin saldırı tehdidinde bulunması üzerine Pervez Müşerref, Benazir’in dönüşünü ertelemesini ve yüksek mahkemenin kendisiyle ilgili af istemine ilişkin kararı beklemesini ifade etti.

Pervez Müşerrefi dinlemeyen Benazir, 18 ekim 2007 yılında Pakistan’a geri döndü. Dönüşü partisinin taraftarları arasında büyük heyecan ve sevgi gösterisine zemin hazırladı. Bu sevginin yanında onu istemeyenler de elbette vardı. Onu istemeyenler niyetlerini bir suikast girişimiyle net bir şekilde yansıtmış oldular. Ona karşı ilk defa bir suikast olmuştu. Ama bu suikast giriminden hiç yara almadan atlattı. Pakistan Halkı ise Lideri kadar şanslı değildi. Çünkü bu suikast sonucunda 138 kişi hayatını kaybetti, 248 kişide yaralandı. Bütün saldırı tehditlerine rağmen bir mitinge daha katıldı. Bu miting Ravalpindi’de gerçekleşti. Ravalpindi mitinginde de yine suikast girişiminde bulunuldu. Bu sefer Butto, ilki kadar şanslı olamadı. Miting alanında elinde silah bulunan bir adam Butto’ya ateş ederek onu boynundan vurdu ve sonrasında üzerindeki patlayıcıyı patlattı. Bu olay sonucunda miting alanında bulunan 130 kişi hayatını kaybetti. Benazir Butto da kaldırıldığı hastanede müdahale edilse de hayatını kaybetti. Ülkesine olan sevgisi ve yılmayan mücadelesi ona karşı koyamamıştı. Onun hayatını alarak tarih sahnesinden silmek isteyenler hiçbir zaman başarılı olamadı. Pakistan halkı için o bir başbakandan fazlasıydı.59a7f3fbc03c0e0280546ec2

What do you think?

0 Beğeni
Upvote Downvote
Yeşil Yazar

Written by Furkan Korkmaz

Bir cevap yazın