in

İnsanın Sanatı Keşfi

Sanat nasıl ortaya çıktı, nasıl gelişti ve günümüzde ki halini nasıl aldı? Bu üç soru üzerinde bildiklerimi ve bazı kaynaklardan elde ettiğim verileri sizlerle paylaşmak istiyorum.
Sanatın ortaya çıkışı derin bir konudur, tam olarak tarihi belli olmasa da ilkel sanat dediğimiz sanatın başlangıcı olarak kabul edilen “Paleolitik Çağ” yani hemen hemen 40 bin yıl önceye dayanır. Dönem insanı madeni keşfetmemiş ağaç, kemik, taş gibi malzemeler kullanarak sanatın ilk meyvelerini vermişlerdir. Çakmaktaşı işlenip ilk bıçak elde edilinceye kadar kuşkusuz çok uzun bir zaman aralığı oluşmuştur. Bu zamanda elde edilen ve sanat eseri sayılan kadın heykelcikleri önemli rol oynamaktadır. (Bunların en eskisi Garonne (Garon) ırmağı vadisinde bulunan fildişi kadın başıdır.)
Özellikle mağara resimlerinde görülen kadın tasvirleri, belirgin olgun göğüs ve kalçalar soy devamlılığını simgelemektedir. Bunun devamında başarılı hayvan figürleri gelmektedir. Av sahneleri ve yaralı hayvan figürleri çoğunluktadır bu da gösteriyor ki aslında o dönem için sanat, estetik güzellik için değil daha çok zanaat için yapılmıştır. Zaman ilerleyip çağ atladıkça insanoğlu inancı için, hayatını devam ettirmek için yaptığı eserleri artık estetik güzellik için yapmaya başladı. Yeri geldi inançları için taptıkları varlıkları güzelliklere dönüştürdüler yeri geldi sevgiyi aşkı yüceltip malzemelere işlediler. Duruma buradan bakınca keşke bir zaman makinesi olsa diye iç geçiren bir ben miyim? Doğayı taklit etmek aslında bir bakıma doğayı keşfetmektir insan işe doğayı taklit etmekle başladı öyleyse güzelliği de zamanla böyle keşfetti diyebiliriz. Belli bir dönemden sonra insan madeni keşfedince resimler , çizimler dışında takılar kıyafetler ve birçok kap-kaçak gibi nesnelerde sanatın farklı yüzünü oluşturdular. İnsan sanatla iz bırakabildi geleceğe, insan sanatla ölümsüzlüğü keşfetti ve sanat bugün ayaklar altında “Alfredo”nun da dediği gibi “ah zavallı sanatım” ve “Gabriel Celaya” dan (İspanyol şair) alıntı yaparak bitirmek istiyorum bu yazımı bir sanat tarihçi adayı olarak mutlak gerçek “ Sanat içinde geleceği barındıran bir silahtır.”

What do you think?

1 Beğeni
Upvote Downvote
Yeşil Yazar

Written by Mornota Röportaj

Bir cevap yazın