in

Korona virüsüne dair her şey

Çin’den kopan yeni koronavirüs hakkında çok şey bilinmiyor , ancak bir şey kesin. Hastalığın tüm insan vücudu üzerinde öldürücü bir etkisi var.

Geçmişte olduğu gibi hayvanlardan insanlara bulaşan koronavirüslerden SARS( Şiddetli akut solunum yolu sendromu) ve MERS virüsü görmüştük.

SARS virüsü, SARS hastalığına sebep olarak 2016 yılında sadece Ukrayna’da 319 kişinin yaşamını yitirmesine sebep oldu.

MERS virüsü ise ilk kez Suudi Arabistan’da görüldü ve develerden ya da keçilerden insanlara geçtiği tahmin ediliyor. Özellikle şeker, kronik akciğer, böbrek yetmezliği ve immün sistem yetmezliği hastalarında MERS virüsü daha şiddetli hastalık yapabiliyor.

Yukarıda okuduğunuz üzere Koronavirüs diğer adıyla COVID-19 salgınının neden 1.800’den fazla insanı öldürdüğünü açıklıyor.  COVID-19’un ölüm oranı SARS’ın beşte biri gibi gözükse de, yeni koronavirüs daha hızlı yayıldı.  Bu salgın yayılmaya devam ederse, ne kadar zararlı olabileceğini söylemek mümkün değildir . Hong Kong Üniversitesi’nde önde gelen bir epidemiyolog, bu hafta COVID-19’un kontrol edilmediği takdirde dünyanın yüzde 60’ına bulaşabileceğini söyledi. Geçtiğimiz Pazartesi günü, Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi 11 Şubat’a kadar teşhis edilen ilk 72.314 hasta hakkında klinik bilgiler yayınladı. Rapor COVID-19’un hastaların yüzde 2.3’ünü öldürdüğünü gösterdi, bu da demek oluyor ki Koronavirüs mevsimsel gripten 23 kat daha ölümcül. Dokuz yaşın altındaki çocuklar hariç her yaş grubunda şiddetli hastalık ve ölüm demek oluyor bu.

AKCİĞER : SIFIR NOKTASI

Çoğu hasta için COVID-19 akciğerlerinde başlar ve biter, çünkü grip gibi koronavirüsler de solunum yolu hastalıklarıdır.

Tipik olarak, hasta bir kişi öksürdüğünde veya hapşırdığında, virüsü yakın temasta olan herkese ağzından ve burnundan çıkan damlacıklarla bulaştırır. Koronavirüsler de grip benzeri semptomlara neden olur: İlk belirtileri ateş ve öksürük!

korona virüsü
Sağlık personeli, Çin’in doğu Shandong Eyaletindeki Zouping’deki bir hastanede bir izolasyon odasında birbirlerine sarılıyorlar.

KORONAVİRÜSÜN ETKİLERİ: Bu 3 aşamada gerçekleşir;

  1. Enfeksiyonun ilk günlerinde, yeni koronavirüs hızla insan akciğer hücrelerini işgal eder.
  2. Vücudumuz hasarı gidermek ve akciğer dokusunu onarmak için akciğerleri bağışıklık hücreleri ile doldurarak hastalıkla savaşmak için adım atar. Ancak bazen bağışıklık hücreleri sağlıklı dokularınıza da zarar verir. Ve o dokuları öldürür.
  3. Üçüncü aşamada, solunum hasarı ile sonuçlanabilen akciğer hasarı oluşmaya devam eder. Ölüm olmasa bile, bazı hastalar kalıcı akciğer hasarı ile hayatta kalır. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre , SARS akciğerlere delik açarak onlara “petek benzeri bir görünüm” verir ve bu lezyonlar yeni koronavirüsten etkilenen kişilerde de var.  Diğer bir araştırmaya göre bu delikler madde 2’de bahsedildiği gibi bağışıklık hücreleri tarafından oluşturuluyor olabilir.

Frieman, bu konuda ; “Bağışıklık hücreleri sayesinde daha az hasar almak yerine daha fazla hasar alıyorsunuz.Ağır vakalarda, temelde ciğerlerinize su basar ve nefes alamazsınız, insanlar böyle ölüyor.” diyor.

MİDE : Paylaşılan bir ağ geçidi

SARS ve MERS salgınları sırasında, hastaların yaklaşık dörtte birinde ishal vardı – bu hayvansal koronavirüslerin çok daha önemli bir özelliği. Ancak “Fakat neden bir solunum virüsü bağırsakları rahatsız ediyor?” sorusunun cevabı halen belirsiz.

KORONAVİRÜS KARŞISINDA EN BÜYÜK SORUN NEDİR?

İnsanlar bir tehditle karşı karşıya kaldıklarında  bağışıklık sistemlerine güvenirler. Ancak bir koronavirüs enfeksiyonu sırasında, bağışıklık sistemi yararlı olacağı yerde vücuda zarar verir. Rasmussen bu olayı “Silahla bir hedefe ateş etmek yerine bir füze fırlatıcı kullanıyoruz ,” diyor. Sorun burada ortaya çıkıyor: Vücudumuz sadece enfekte olmuş hücreleri hedef almıyor. Sağlıklı dokuya da saldırıyor.

Diğer yandan koronavirüsü damarları zayıflatarak, damarların incelmesine ve kan sızdırmasına sebep olur.

KARACİĞER

Ayrıca koronavirüs karaciğere kolayca sızabilir. Bu da karaciğer yetmezliğine sebep olur. Ancak yine de karaciğer yaralara karşı en dayanıklı organlardan biridir.

Böbrek: Her şey bağlı

SARS hastalarının yüzde altısı ve MERS hastalarının tam dörtte biri akut böbrek hastalığını çekti. Böbrekler diğer organlara nazaran daha az risk altında ama bu yine de ölümcül olmadığını göstermez.

KORONA VİRÜSÜ HAMİLE KADINLARI ETKİLER Mİ?

Sosyal medyada dolaşan haberler sayesinde yüzlerce kirli bilgi dolaşıyor. Doktorların dahi kesin bilgi sahibi olmadığı bu hastalık hakkında yalan haberler dolaşıyor. Bunlardan biri de korona virüsüne yakalanmış bir hamile kadının karnındaki çocuğuna da virüs bulaşabileceği yönünde.

Geçen hafta Wuhan’daki bir hastanedeki doktorlar, iki bebeğin doğumdan sadece 30 saat sonra korona virüsüne yakalandığını tespit ettiler. Doğal olarak, bu rahatsız edici başlık, hamile kadınların doğmamış çocuklarına korona virüsü bulaşıp bulaşmayacağı veya hastalığın doğum sırasında veya anne sütü ile bulaşıp bulaşamayacağı ile ilgili soruları gündeme getirdi.

Ancak hamile kadınlar ile ilgili birçok vakaya rağmen SARS, MERS ve KORONA virüslerinin anneden bebeğe bulaştığı gözlemlenmedi. Ve buna ek olarak, Rasmussen’e göre yeni doğan bebeğe korona virüsünün bulaşmasının birçok yolu var. Onlardan biri de virüsün bulaştığı hastaların olduğu bir hastanede doğum yapmak.

Perşembe günü yayınlanan yeni bir çalışmaya göre, korona virüsü anneden çocuğa geçemeyeceğini gösteriyor. Bu araştırmaya göre Wuhan’da 9 hamile kadın üzerinde yapılan testler sonucunda virüsün anneden çocuğa geçmediği saptandı. Bu da demek oluyor ki, insanlığı ilgilendiren bu gibi önemli konularda biraz daha hassas davranarak yalan haber yapmamak gerekir.

What do you think?

3 Beğeni
Upvote Downvote
Kahverengi Yazar

Written by Yakup Udül

Keyifli okumalar..

Bir cevap yazın