in

Turgenyev ve Kadın Karakterleri

Günümüze kadar sayılamayacak sayıda kadın karakter belki kitaplarda üzerimizde büyük etkiler bırakarak yazarlar tarafından yaratılmıştır. Ve Rus Edebiyatın da ise bana göre bunu en iyi şekilde yapanTurgenyevdir.Turgenyev’in kadınları çoğu erkek karakterini “Aşk ile sınayarak” onları tamamen çaresiz durumda bırakabilen(Bazarov),  veya umutsuz kişiliklerini daha da kötüleştirebilen, erkekleri yarattığı o kadın karakterlere körü körüne bağlayabilen(İlk Aşk –Belovzorov) kadınlardır. “İlk Aşk” eserinde ki Prenses Zinayda karakteri, “İlkbahar Selleri”nde ki Marya karakteri, “Babalar ve Oğullar’da” Anna Sergeyevna ve Katya, “Duman” romanında ise İrina Pavlovna ve aslında eserlerde ana karakter olmayan diğer karakterlerin bile etkileri vardır diyebiliriz.

torrentsofspring
1989 tarihli “İlkbahar Selleri” filminden Marya Polozov.

“Turgenyev’in kadınları” doğurmazlar denilir. Yani onlar orada diğer ana karakterlerin hayatlarını derinden etkilemek için vardırlar. Anna Sergeyevna, Bazarov’un, o düşüncelerinde katı Bazarov’un tüm hayatını onu kendine aşık ederek sarsmıştır. “Turgenyev’in kadınları” eşsiz denilir. Yani onlar yapıcı olabildikleri kadar yıkıcılardırda. Eşsizlerdir çünkü;  onları Turgenyev yazmıştır. Çoğu eserinde erkek karakterlerin kadınların peşinden koşması  önceki eserlerini taklit etmesi değildir. Bu yöntemle o diğer karakterlerin çözümlemesini yapar. Duygusal yönlerini ortaya koyar. “Arife” romanında “Yelena” karakterini yazmıştı ama arkadaşına yazdığı mektupta şöyle demişti “ Kadın karakterimi tamamladım ama onun peşine düşecek erkek karakterim yok”.

“İlk Aşk” romanında ki Zinayda erkek karakterleri tamamen kendine bağlamıştır. Belovzorov karakterine Zinayda “Ben eşiniz olsam ne yapardınız?” sorusuna “Kendimi öldürürdüm” diye cevap verir. Aynı zamanda ona aşık olanlardan Pyort Vasilyeviç oğluna mektubunda şöyle yazar “ Oğlum, kadınların sevgisinden kork! Bu mutluluktan, bu zehirden kork” Fakat farklı olan şudur ki; bu kadın karakterler kendilerinin yaşayamadığı hayatı başkalarının da yaşamasını istemezler. Bu yüzden Turgenyev onları 3. Sınıf bencil insan arasından 3.sınıfa yani kendi mutsuzluklarını başkalarının da tatmasını isteyen sınıfına koyar.

What do you think?

0 Beğeni
Upvote Downvote
Kırmızı Yazar

Written by Koray ERTUĞ

Müzik, film ve mitoloji manyağı. Yazılacak çok şeyi var.

Bir cevap yazın