in

Kas nasıl gelişir?

Kas gelişimi nasıl olur? Kaslarımızın inşa edilmesi için öncelikle onları yıpratmak gerekir. Bunu antrenmanlarla kas çalışarak önce kas yıkımına uğratırız. Böylece kas çalıştığımız bölgelerimize kan akışı ile kaslarımız kan dolmaya başlar. Bu süreç aynı bedenimizde yaralanan parçanın yenilenmesine benzer. Yıkılan kaslar tekrar iyileşmek için beyne sinyaller gönderir ve kas inşası başlamak için ilk adım atılır. Sadece bunlar yetmez sonraki aşamada yapım için uygun beslenmek gerekir. Beslenmemiz gelişmenin büyük bölümünü kapsar çünkü yetersiz beslenme yıkılan bölümün yapılmasında yetersiz kalır ve gelişim görülmez bu yüzden spora başladıktan sonra aylardır spor yapıyorum fakat hiç gelişme göremiyorum?  gibi sorularla karşılaşırız. Beslenmede ne yediğimiz de büyük önem taşır. Yıkılan kasların tekrar yapılandırılması için kaslar bir takım proteinli besinlere ihtiyaç duyar. Gelişim sağlanması için proteinli besinler alınır. Proteinler hemen hemen çoğu besinde vardır fakat proteinlerin kalitesi vardır . Hayvansal protein , bitkisel protein olmak üzere 2’ye ayrılır. Bunlar vücudun ihtiyacı olan aminoasitleri içermektedir. Hayvansal proteinler kırmızı et, tavuk , balık, hindi eti gibi besinlerdir. Ancak kırmızı et, yüksek oranda protein içermesine rağmen dikkatli tüketilmedir, çünkü kötü kolesterol olan doymuş yağ bakımından da zengindir. Bundan dolayı kırmızı et tüketirken dikkatli olmamız gerekir. Dünya Kanser Araştırmaları Fonu (WCRF) kırmızı et tüketiminin kişi başına haftada 500 gramı aşmaması gerektiğini tavsiye etti. Kırmızı etin rengini veren ve tıp literatürüne ‘hem’ adı verilen bileşiğin bağırsağın astarına zarar vererek kansere yol açtığı belirtildi.

Bitkiler, hayvansal gıdalar gibi vücut için gerekli olan tüm aminoasitleri içermez, bu nedenle tüketilen sebzelerin iyi seçilmesi ve ihtiyaç duyulan aminoasitler bakımdan uygun bir diyet programı oluşturulmalıdır. Soya, baklagiller, fasulye, kuru yemişler ve tahıllar bitkisel protein bakımından zengin gıdalar arasındadır. Beslenmede proteinli besinleri öğünlere bölerek almak gerekir. Vücudun bir öğünde alabileceği protein miktarı 20-40 arası değişmektedir fazla alınan proteinler kullanılamamaktadır. Kas geliştirebilmek için uygun şekilde besinleri öğünlere dağıtarak plan oluşturmak faydalı olacaktır.

Uyku, yalnızca kas gelişimi için değil, kaliteli yaşamamız için gerekli hormonları sağlar. Uyku süresince salgılanan en önemli hormon melatonin hormonudur. Melatonin gece salgılanan bir hormondur ve kansere karşı koruyucu etki göstermektedir. Uykunun kas gelişimi açısından önemi, uyku metabolizmanın yavaşladığı ve en çok hormon salgılandığı an olduğu için kas için gerekli tamir sürecinin başladığı andır. Vücut uykuda kendini onarır ve yorgunluk hissini ortadan kaldırır. Uyku yeniden doğmak gibidir. Düzenli uyku bağışıklı sistemini ve dayanıklılığı artırır.

What do you think?

0 Beğeni
Upvote Downvote
Kırmızı Yazar

Written by Merter

Anadolu University- Business administration

Bir cevap yazın

Bir Yorum